Direct naar content
Logo Rotterdam staat om jou te springen, ga naar de voorpagina

Podcast maakt mentale gezondheid bespreekbaar

Praten over mentale gezondheidsproblemen durft lang niet iedereen. De podcastserie ‘Lekker In Je Vel 010’ moet daar verandering in brengen. De twee afleveringen, over stress in coronatijd, zijn nu te beluisteren via Soundcloud.

In mei 2019 organiseerde het netwerk Gezond010 een symposium over mentale gezondheid. Daar ontstonden de eerste ideeën voor een podcast. In de podcast ‘Lekker In Je Vel 010’ gaat radiomaker en host Yvonne Nesselaar op zoek naar het antwoord op de vraag: wat heeft de Rotterdammer nodig om mentaal vitaal te worden én te blijven?

Liever een gebroken been

Yvonne: ‘Iemand die met psychische klachten thuis zat, zei ooit: “Had ik mijn been maar gebroken, dan zien mensen tenminste wat je mankeert.” We moeten makkelijker met elkaar kunnen praten over mentale gezondheid. Toch is het niet zo eenvoudig. Psychische problemen kunnen iedereen treffen en veel oorzaken hebben. Taalachterstand, armoede, schulden, hoge verwachtingen en groepsdruk bij jongeren; dat kan allemaal een rol spelen.’

Ervaringsdeskundigen

De eerste aflevering is opgenomen in samenwerking met OPEN Rotterdam. Hierin spraken Yvonne en Daisy da Veiga met stress-specialisten en ervaringsdeskundigen. In aflevering 2 gaan studenten en coaches van het Albeda College en de Hogeschool Rotterdam in gesprek over de impact van corona op het mentale welzijn van studenten.

Concrete adviezen

De podcast biedt suggesties, adviezen en tips uit de stad, waarmee zowel individuen als organisaties direct aan de slag kunnen. Er zijn nog volop ideeën voor nieuwe aflevering. Zo is er de invloed van corona op bijvoorbeeld de werkvloer, financiële zorgen en relaties.

Gerelateerde artikelen