Direct naar content
Logo Rotterdam staat om jou te springen, ga naar de voorpagina

Zorgverzekering en zorgtoeslag

Wanneer je net 18 bent geworden of bijna 18 wordt veranderen er een hoop zaken. Je gaat misschien aan een nieuwe studie beginnen, op jezelf wonen of een verre reis maken. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken.

Als student krijg je te maken met de Nederlandse zorgverzekeringsplicht: vanaf je 18e moet je zelf een zorgverzekering regelen en afsluiten. Wanneer je een zorgverzekering hebt is het belangrijk om zorgtoeslag aan te vragen. Als student van 18 jaar of ouder is de kans namelijk groot dat je iedere maand tientallen euro`s van de overheid kan krijgen. Hiermee kan je een hoop besparen op je studenten zorgverzekering.

Zorgverzekering

Als je ouder bent dan 18, dan ben je wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekering is nou niet hetgeen waar je je eens lekker op je vrije dag in gaat verdiepen, maar is wel super belangrijk. Het kan je namelijk een hoop geld besparen. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over de zorgverzekering.

TIP: Studenten zorgverzekering

Zorgtoeslag: wat is het en hoe vraag je het aan?

De zorgtoeslag is een financiële ondersteuning bedoeld voor mensen met een laag inkomen, en die moeite hebben met het betalen van hun zorgpremie. Een grote groep van deze mensen zijn studenten. Veel studenten hebben veel uitgaven, waardoor het betalen van hun zorgpremie steeds moeilijker wordt. Je krijgt de zorgtoeslag van de belastingdienst, maar wel alleen als je daar recht op hebt. De zorgtoeslag is er zodat het een beetje betaalbaar blijft. Hoe hoger de premie, hoe hoger de zorgtoeslag, zodat de verplichte basisverzekering ook voor mensen met een lager inkomen toegankelijk en betaalbaar blijft. Je kunt zorgtoeslag aanvragen via belastingdienst.nl/toeslagen.

Wanneer je zorgtoeslag ontvangt, dan krijg je dit een keer per maand (rond de 20ste) op je bankrekening bijgeschreven van de Belastingdienst. Vind je het lastig om zorgtoeslag aan te vragen? Zorgtoeslag.nl helpt je met het aanvragen, wijzigen of stopzetten van jouw zorgtoeslag.