Direct naar content
Logo Rotterdam staat om jou te springen, ga naar de voorpagina

Op kamers

Rotterdam is een populaire studentenstad. De zoektocht naar een woonplek in Rotterdam is daardoor niet altijd even makkelijk. Je kunt een kamer huren van een woningcorporatie of van een particuliere verhuurder.

Rotterdam is met zijn stedelijke voorzieningen een aantrekkelijke stad om te wonen voor studenten en Young Potentials. Dat is ook te merken aan de hoeveelheid studenten in de stad. In vergelijking met andere steden in de Randstad, is wonen in Rotterdam betaalbaar. Voor wie nog niet bekend is in Rotterdam, is het soms lastig om de talloze mogelijkheden van de stad te vinden.

Hoe kom je aan woonruimte?

 • Woningcorporaties
  Huren bij een woningcorporatie is een optie, ook als je student bent of net bent afgestudeerd. Verschillende woningcorporaties bieden specifieke woningen of kamers voor studenten of Young Potentials:
 • Particuliere verhuurders
  Bedrijven en particulieren bieden ook woningen of kamers te huur aan. Deze advertenties zijn te vinden via advertenties op internet of in kranten. Een aantal daarvan kun je vinden in de lijst met particuliere verhuurders en bemiddelaars. Bij een groot aantal bedrijven kun je jezelf inschrijven als je woonruimte zoekt.
 • Wonen in Rotterdam

Een paar gebieden springen er in Rotterdam echt uit voor studenten. Kralingen, vlakbij de Erasmus Universiteit, is de klassieke wijk om je kamer te vinden. En ook op Zuid, vlakbij Hogeschool InHolland, en in West, bij een aantal vestigingen van Hogeschool Rotterdam, vinden veel studenten hun kamer. Bekijk hier de populairste plekken voor studenten in Rotterdam op een rij!

Betaal niet te veel huur

Een huisbaas mag niet zomaar elke huurprijs vragen voor een studentenkamer of huurwoning. Afhankelijk van de grootte en kwaliteit van een woning of kamer, krijgt deze een aantal punten uit het woningwaarderingsstelsel. Dit aantal punten bepaalt de maximale huur die een verhuurder mag vragen. Via een huurprijscheck bij de Huurcommissie kun je je maximale huurprijs controleren. Klopt de huurprijs niet met de maximale prijs of de staat van onderhoud? Dan kun je de procedure voor huurverlaging bij de Huurcommissie starten. Het Huurteam Rotterdam kan helpen bij het nemen van stappen tegen je verhuurder. Ook kun je kijken op de website Wegwijs met je Huurprijs van de Rijksoverheid.

Short stay contracten (contracten met een looptijd korter dan een jaar) komen niet voor huurprijsbescherming in aanmerking.

Bemiddelingsbureaus mogen geen bemiddelingskosten in rekening brengen aan de huurder als ze handelen in opdracht van de verhuurder. Het staat verhuurders wel vrij om een inkomensgrens te hanteren.

Controle door gemeente Rotterdam

Helaas voldoen niet alle kamerverhuurders aan de eisen die de gemeente Rotterdam aan kamerverhuurders stelt. De gemeente controleert de panden van kamerverhuurders. Is het pand in orde, dan krijgt de verhuurder een vergunning.
Blijkt dat een verhuurder niet aan de eisen voldoet, dan horen de verhuurder en de huurder dit. Zorgt de verhuurder er niet voor dat de woonruimte op korte termijn wel aan alle voorwaarden voldoet, dan volgt ontruiming. Je zult dan als huurder zelf op zoek moeten naar een andere woonruimte.

Huurtoeslag

Huur je een zelfstandige woonruimte en ben je 23 jaar of ouder? Dan kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag die je aanvraagt bij de Belastingdienst.

Tips voor het vinden van woonruimte

 • zoek via social media;
 • zoek via advertenties in dagbladen en kranten;
 • vertel familie, vrienden en kennissen dat je een woonruimte zoekt;
 • augustus en september zijn de drukste maanden. Begin eerder met de zoektocht om je kansen te vergroten;
 • wil je een check op de hoogte van de huurprijs? Doe dan de huurprijscheck;
 • ontdek welke wijk het beste bij je past door de wijkentest!